< Zpět na seznam článků

Vyzvednutí eReceptu na občanský průkaz nebo pas

Od 1.6.2020 je možné si v lékárně vyzvednout léky předepsané lékařem s občanským průkazem nebo pasem místo eReceptu vytištěného na papíře, v emailu nebo jako SMS v telefonu. Elektronické recepty jsou v České republice od roku 2018, kdy jsou lékaři ze zákona povinni léky vázané na předpis předepsat touto formou.
Vyzvednutí eReceptu na občanský průkaz

Elektronický recept, tzv. eRecept, od lékaře můžete získat v několika podobách. Při návštěvě lékárny se lékárníkovi nově můžete prokázat občanským průkazem nebo pasem, na základě kterých vám předepsané léky vydá.


Lékárník načte číslo občanského průkazu nebo pasu pacienta a zobrazí se mu všechny platné nevydané eRecepty. Tento princip výdeje léčiv na předpis spočívá v identifikaci pacienta na základě předloženého dokladu totožnosti.


Pokud u sebe ale občanský průkaz ani pas nemáte, nadiktujete lékárníkovi 12místný kód, kterým je opatřen každý elektronický recept. Tato možnost je nejlepším řešením pro vás i pro lékárníka, protože se vyvarujete předání vašeho telefonu do lékárníkových rukou, takovéto bezkontaktní řešení je z pohledu hygieny nejvhodnější. Můžete se také setkat s označením identifikátor eReceptu, což je 12místný kód, který se skládá z písmen a čísel. 12místný kód nikdy neobsahuje nuly, vždy se jedná o písmeno O, ani římské číslice - nespleťte si tiskací písmeno I s číslovkou jedna. 

Původní možnost výdeje léků při předložení jednotlivých eReceptů zůstává i nadále plně zachována.


Před návštěvou lékárny vyzkoušejte on-line rezervaci léků


Může se stát, že vaše oblíbená lékárna dané léky nemusí mít zrovna k dispozici a musí je objednat. Takže do lékárny budete muset ještě jednou, až vám léky připraví k vyzvednutí. Rezervujte si léky na předpis on-line z pohodlí domova, ušetříte tím zbytečnou cestu. Do lékárny se vydáte až v momentě, kdy obdržíte e-mail, že jsou vaše léky připraveny k osobnímu odběru. Platit budete až v lékárně hotově či kartou.

On-line rezervace je rychlá, jednoduchá a šetří váš čas. Přečtěte si návod krok po kroku.
 

Vyzkoušet rezervaci